26. Decathlon študentski tek na grad

Študentski tek na grad je poleg Ljubljanskega maratona najbolj množična tekaška prireditev v Ljubljani in največja tekaška prireditev v Sloveniji, ki je za udeležence brezplačna. Študentski tek na grad je prispevek študentskega športa Ljubljani, univerzitetnemu in športnemu mestu, pod pokroviteljstvom župana Ljubljane Zorana Jankovića.

Bistvo Študentskega teka na grad ni tekmovalnost. Študentski tek na grad je športno rekreativno tekaško druženje. Udeleženci so se lahko teka udeležiti brez meritve časa – brez končne razvrstitve ali z meritvijo časa. Kljub temu, da je Študentski tek na grad namenjen predvsem dijakom in študentom, so na teku sodelovale vse starostne skupine, brez omejitev.

Med študenti je traso, tako kot leta 2018, najhitreje pretekel študent Fakultete za šport, UL Timotej Bečan s časom 7:40. Dobrih deset sekund za njim je zaostal Luka Kramarič, študent Biotehniške fakultete, UL. Na tretje mesto se je uvrstil študent Fakultete za strojništvo, UL Simon Stanonik. Med študentkami se je na prvo mesto, podobno kot v zadnjih treh letih, zavihtela študentka filozofske fakultete, UL Ana Čufer. Za njo je v cilj z zaostankom slabe pol minute pritekla študentka Fakultete za matematiko in fiziko, UL Laura Guzelj Blatnik, tretja pa je bila Ana Vrečar, študentka Pedagoške fakultete, UL.
V dijaški konkurenci se je naslova veselil dijak Dijaškega doma Ivana Cankarja Jaša Gorencs časom 9:45. Pri dijakinjah pa je bila Maruša Cijan Brkič (10:42), sicer tudi članica Tekaškega kluba Šmarnogorska naveza. Med občani sta se zmage veselila Gašper Bregar (KGT PAPEZ) s časom 7:46 in Breda Škedelj s časom 9:35. V sodelovanju s Slovensko Karitas je organizator teka tudi letos zbirali izdelke za osebno higieno ter prehranske izdelke široke porabe za slovenske družine v stiski. Poleg tega je bil letošnji tek posvečen tudi solidarnosti z vsemi, ki so morali zapustiti svoje domove zaradi vojn, podnebnih sprememb, skrajne revščine in odšli na tvegano pot v želji po varnosti in boljšem življenju. 26. Študentski tek na grad se je tako pridružil projektu MIND (Migracije.Povezanost.razvoj.) s katerim Slovenska Karitas opozarja na problematiko migracij.

Poleg najhitrejših tekačic in tekačev v vseh tekaških kategorijah z meritvijo časa je organizator obdaril tudi vsakega tekača in tekačico, ki se je uvrstil/a na 25. mesto in vsako naslednje mesto, ki je mnogokratnik števila 25 z vrednostnim bonom za 20 EUR unovčljivim v trgovini Decathlon Ljubljana, ki je generalni sponzor prireditve. V okviru teka je potekal izbor za najizvirnejšo tekaško skupino 10-ih tekačic/tekačev, ki jo je prejela tekaška skupina tekaški muzikanti.

Za izvedbo 26. Decathlon študentskega teka na grad se gre zahvaliti: ŠOU v Ljubljani, Mestni občini Ljubljana s programom Razgibajmo Ljubljano in županu Zoranu Jankoviću, Športni uniji Slovenije s programom Slovenija v gibanju 365, Fundaciji za šport, ARC-Kranj d.o.o. z izotonično pijačo OSHEE, Slovenski Karitas, Timingu Ljubljana, Evropski skupnosti in Ministrstvu za zunanje zadeve RS ter glavnemu pokrovitelju Decathlon Ljubljana d.o.o.

Fotogalerija