Teden gibanja v polnem teku

Teden gibanja v polnem teku

  • 25.05.2023
  • V ponedeljek se je tudi uradno pričela svetovna iniciativa Teden gibanja (angleško Move week), ki bo potekala vse do nedelje, 28. maja 2023. V sklopu projekta po celotni Sloveniji že potekajo raznolike brezplačne športne aktivnosti, ki so odprte za vse obiskovalce.

Teden gibanja je vsakoletni večdnevni dogodek, namenjen promociji gibanja in pozitivnega vpliva redne telesne vadbe na zdravje človeka, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za šport in kulturo (ISCA). Več informacij o samem projektu je dosegljivih na spletnem mestu: https://moveweek.eu/.

V okviru Tedna gibanja se širom Slovenije in znotraj ostalih udeleženih držav odvijajo raznovrstne brezplačne športno rekreativne aktivnosti in vadbe, namenjene različnim populacijam. Letos so se gibanju na pobudo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pridružile tudi zdravstvene organizacije, med katerimi prednjačijo lokalni Centri za krepitev zdravja in Zdravstvenovzgojni centri iz številnih slovenskih zdravstvenih domov. 

V Sloveniji se bo v sklopu Tedna gibanja odvilo kar 66 dogodkov, ki  so razpršeni po celotni Sloveniji in v vseh regijah. Vsebinsko so izjemno raznoliki in ponujajo številke aktivnosti za vse okuse. Izbirati je moč med dnevi odprtih vrat, različnimi testiranji telesne pripravljenosti in meritvami, številnimi vodenimi vadbami, demonstracijami nordijske ali aktivne hoje, pohodi, tekom, plavanjem, karatejem, odbojko, svetovanji za zdravju prijazno telesno dejavnost in zdrav življenjski slog, raznimi delavnicami in tudi predavanji ter celo vadbenimi izzivi, športnimi igrami, jahalnimi osnovami in delavnicami disk golfa. Nabor vseh teh dogodkov si je moč ogledati na spletnem mestu: https://moveweek.eu/events/2023/slovenia/Vabljeni vsi zainteresirani posamezniki k udeležbi na enemu izmed bližnjih dogodkov!

Ker pa se Teden gibanja še ni končal, spodbujamo in vabimo vse zainteresirane organizacije, da se pridružijte akciji, postanete t.i. »agenti gibanja« in v svoji lokalni skupnosti do konca tedna organizirate dan odprtih vrat ali kakšno drugo brezplačno športno aktivnost z namenom spodbujanja gibanja med ljudmi. To lahko storite tako, da se registrirate na spletnem portalu https://moveweek.eu/sign-up/. Agenti gibanja nato svoj dogodek vpišete v skupno bazo dogodkov, ga ustrezno promovirate in uspešno izpeljete.

Projekt Teden gibanja je podprt in sofinanciran tudi s strani Fundacije za šport.