Danes se tudi uradno pričenja Teden gibanja

Danes se tudi uradno pričenja Teden gibanja

  • 22.05.2023
  • Z današnjim dnem se je tudi uradno pričela svetovna iniciativa Teden gibanja (angleško: Move week), ki bo potekala vse do prihajajoče nedelje, 28. maja 2023.

Gre za vsakoletni večdnevni dogodek, namenjen promociji gibanja in pozitivnega vpliva redne telesne vadbe na zdravje človeka. Je del širše kampanje Sedaj se gibljemo – »Now We Move«, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za šport in kulturo (ISCA). Več informacij o samem projektu je dosegljivih na spletnem mestu: https://moveweek.eu/ .

V okviru Tedna gibanja se širom Slovenije in znotraj ostalih udeleženih držav po svetu odvijajo raznovrstne, brezplačne športno rekreativne aktivnosti in vadbe, namenjene različnim populacijam. Osrednji cilj projekta je skozi organizacijo in koordinacijo dotičnih aktivnosti promovirati gibanje in njegove pozitivne učinke, vključevati ljudi v telesno aktivnost in spodbujati k zdravemu načinu življenja. Tekom tedna se sočasno odvija na stotine dogodkov z istim ciljem, ki so za udeležence brezplačni.

Izbirate lahko med dnevi odprtih vrat, različnimi testiranji telesne pripravljenosti in meritvami, številnimi vodenimi vadbami, demonstracijami nordijske ali aktivne hoje, pohodi, tekom, plavanjem, karatejem, odbojko, svetovanji za zdravju prijazno telesno dejavnost in zdrav življenjski slog, raznimi delavnicami in tudi predavanji ter celo vadbenimi izzivi, športnimi igrami, jahalnimi osnovami in delavnicami disk golfa. Nabor vseh teh dogodkov si je moč ogledati na spletnem mestu: https://moveweek.eu/events/2023/slovenia/.

Ključno vlogo pri organizaciji dogodkov igrajo t.i. »agenti gibanja« (angleško: MOVE agents).

Agenti gibanja so promotorji gibanja, ki v svojem lokalnem okolju organizirajo in promovirajo športne aktivnosti v okviru Tedna gibanja. Njihova naloga je, da izberejo ustrezno lokacijo in ustrezno športno aktivnost, sestavijo potrebno organizacijsko ekipo, privabijo udeležence in aktivnost tudi izpeljejo. Agenti gibanja so lahko tako posamezniki, kot celotne organizacije. 

Spodbujamo in vabimo društva, da se pridružijo akciji, postanejo »agenti gibanja« in v svoji lokalni skupnosti organizirajo dan odprtih vrat ali kakšno drugo brezplačno športno aktivnost z namenom spodbujanja gibanja med ljudmi. To lahko storijo tako, da se registrirajo na spletnem portalu Move week https://moveweek.eu/sign-up/ . Agenti gibanja nato svoj dogodek vpišete v skupno bazo dogodkov, ga ustrezno promovirate in uspešno izpeljete.