Bronasta bojevnica iz Svetovnega prvenstva v Minsku

Bronasta bojevnica iz Svetovnega prvenstva v Minsku

  • 17.05.2017
  • Slovenska reprezentanca v tajskem boksu se je med 3. In 12. majem udeležila svetovnega prvenstva, ki je potekalo v beloruski prestolnici. V izločilne boje so se podali trije tekmovalci, med katerimi je najboljši rezultat dosegla Bojana Šebenik s tretjim mestom.

Tokrat je v Minsku potekalo prvo veliko tekmovanje odkar je tajski boks oz. Muaythai decembra lani postal član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Prvenstva se je udeležilo več kot sedemdeset reprezentanc, ki so v boj poslale najboljše tekmovalce. Konkurenca je bila tokrat res huda, saj je nivo tajskega boksa v zadnjih letih močno zrasel. Če so pred leti nekatere reprezentance veljale za »outsiderske«, danes temu ni več tako.

Slovensko ekipo sestavljeno iz tekmovalcev Rok Eršte (elitni razred +91 kilogramov), Sašo Vorkapić (tekmovalni razred do 67 kilogramov) in Bojana Šebenik (elitni razred +75 kilogramov), je vodil mednarodni predstavnik za Slovenijo pri organizaciji IFMA Iztok Vorkapić. Prvi je, v šele svojem osmem kariernem dvoboju, nastopil Sašo Vorkapić, ki se je udaril z veliko izkušenejšim Iračanom Al Qaysi Akramom. Prvo rundo je začel preveč previdno in Iračan si je priboril izhodiščno prednost, ki jo je na takšnih tekmovanjih težko nadoknaditi. Kljub Vorkapićevim poskusom, je bil Iračan boljši tudi v drugi rundi. Sašo je z vso močjo pritisnil v tretji, vendar je Al Qaysi dvoboj taktično pripeljal do konca in se razveselil uvrstitve v četrtfinale. Naslednji, ki je skušal meriti znanje z najboljšimi je bil težkokategornik Rok Eršte, ki se je pomeril z evropskim prvakom Simonom Ogollom iz Švedske. Po izenačeni prvi rundi, ko se je Eršte zelo dobro gibal in zadeval, je Šved skrajšal distanco v drugi in bil uspešen v klinču, kar je Slovencu pobralo precej energije. Tretjo rundo je Ogollo otvoril z močnimi napadi v telo in dvakrat dosegel štetje sodnika, ki je po drugem knockdownu prekinil dvoboj v korist švedskega reprezentanta.

Tako je v igri ostala le še Bojana Šebenik, ki se je v polfinalu pomerila s favorizirano domačinko Dijano Jemilyanovo. Bojana je dvoboj proti višji Belorusinji odprla napadalno in prevzela sredino ringa. Jemilyanova je kontrirala z visokimi koleni in poskušala zaustaviti napade Slovenke. Takrat pa se je v dvoboj na žalost preveč vpletel glavni sodnik, ki je očitno Šebenikovo želel spraviti iz dvoboja z neupravičenimi štetji, čeprav je Bojana bila dovolj aktivna. Po tretjem štetju, ki niti ni bilo zaradi posledic udarca, je sodnik dvoboj prekinil in uvrstitev v finale je slavila že vidno utrujena Belorusinja. Žal protesti na odločitev glavnega sodnika niso spremenili rezultata in je zmaga ostala doma. Bojana Šebenik je tako osvojila bron, vendar ob tem ostaja grenak priokus, ki ga je pustila odločitev glavnega sodnika, da pomaga domači borki do zmage.

Kljub temu, da je na prvenstvo odšla manjša ekipa pa se tudi slovenskemu tajskemu boksu obetajo boljši časi, saj je, po sprejetju v MOK, ta šport kot olimpijski šport tudi pri nas na poti, da si pridobi večjo veljavo. Posledično bo to pomenilo, da bodi naši tekmovalci imeli večje možnosti za doseganje odličij, saj se bodo tekmovanj lahko udeleževali v večjem številu in se nanje tudi še bolje pripravili.
Naslednja postaja za slovenske »tajce« je mednarodna liga, ki bo 27. maja potekala na Ptuju.

Svetovne igre, se bodo odvile 20.-30. 07.2017, v Wroclawu na Poljskem, brez Slovenskih predstavnikov v olimpijski panogi tajski boks. Že v začetku avgusta, potujejo naši najmlajši tekmovalci na Mladinsko Svetovno prvenstvo, ki se bo odvilo v Bangkoku na Tajskem. Evropsko prvenstvo za člane bo oktobra v Parizu. Dobitna nominacija za organizacijo naslednjega Svetovnega prvenstva pa je pripadla Mehiki in mestu  Cancun, kjer se bodo najboljši na svetu srečali maja 2018. Ravno tako, je znano prizorišče Univerzitetnih iger FISU, to je Tajska.

Slovenska reprezentanca se zahvaljuje sponzorjem in donatorjem, ki so ji pomagali kriti stroške nastopa na tekmovanju. Poleg izdatne podpore mirnopeškega župana Andreja Kastelica, ki je pokazal posluh za mladino, ki promovira občino, so pomagala tudi podjetja Chemilab d.o.o., Eventus d.o.o., Difar d.o.o., Zavarovalnica Sava d.d., DM PROJEKTI d.o.o. in StudioCHUPACABRA, ter številni posamezniki. Posebna zahvala gre tudi Klubu tajskega boksa Krško, ki se je odzval na javno objavo o zbiranju sredstev za dohod na tekmovanje.  

Svetovno prvenstvo v tajskem boksu