INVALIDNOST JE NOV ZAČETEK

INVALIDNOST JE NOV ZAČETEK

  • 25.08.2015
  • Ročni kolesarji invalidi iz Kluba Tuš – Bauerfeind so v Kopru začeli svojo dobrodelno pot po Sloveniji. Na poti, ki se je začela pred koprsko Taverno, so se jim pridružili številni navadni kolesarji in z njimi odkolesarili na organizirano turo do Izole in nazaj. Vsi, ki so si to želeli, so lahko sedli tudi na ročno kolo in okusili občutke ob vožnji s takim, malce drugačnim kolesom.
Z akcijo Zavrtimo Slovenijo zbirajo sredstva za nakup ročnih koles za Univerzitetni rehabilitacijskih inštitut Soča. Sredstva zbirajo s pomočjo sms donacij na KOLO1 ali KOLO5 na 1919, nakazili na račun društva in prispevki, ki jih zbirajo tudi na dogodkih. Kolesarji, ki so se pridružili akciji Zavrtimo Slovenijo, se bodo na svoji poti ustavili še v Ljubljani, Kranju, Celju in Lendavi, kjer bodo na mednarodnem srečanju ročnih kolesarjev sklenili svojo pot.
 
Invalidnost je nov začetek
V Sloveniji je skoraj 200 tisoč invalidov in le nekaj odstotkov se jih ukvarja s športom. Z akcijo želijo organizatorji spodbuditi h gibanju tako invalide pa tudi tiste, ki to niso. Zgledi namreč vlečejo in če lahko na kolo sede nekdo s hudo poškodbo hrbtenice in povrh vsega v vožnji neznansko uživa, vsi ostali izgovori izgubijo smisel. 
 
Ena od pobudnikov  akcije Zavrtimo Slovenijo Anka Vesel je ostala priklenjena na voziček po nesreči z motorjem, toda njenih želja in ambicij ni mogel prikleniti nihče. Srečanje z ročnim kolesom je bila ljubezen na prvi pogled in tako je pred poškodbo medicinska sestra, zdaj pa pravnica pred magisterijem, začela pri štiridesetih tako predano vrteti pedala, da je postala celo prva Slovenka, ki je tekmovala na svetovnem pokalu v ročnem kolesarjenju. »Prej sem se vozila z rolerji, kolesom in hodili smo v hribe. Vse je bilo rekreativno in v smislu druženja z družino. Nisem bila športnik, ampak v kolesarjenju sem se pa našla. Junija sem sodelovala na svetovnem pokalu, kar je zame bilo povsem novo doživetje. Če pride do tebe ena najboljših ročnih kolesark in te vpraša, od kod si, in ti da roko, se počutiš dobro.« Anka bo s kolegi iz kluba kolesarila na vseh etapah poti po Sloveniji.
 
Danes se ročni kolesarji selijo v Ljubljano, kjer bodo ob 17.00 s kolesarji kolesarskega društva Rog odpeljali krog po samem središču prestolnice. Zbirno mesto vseh, ki bi jim radi izrazili podporo in se jim pridružili na tej dobrodelni poti,  bo na osrednjem prizorišču pred Hišo športa na Bregu 2. 
 
Ročnim kolesarjem se lahko pridružite tudi 26. avgusta v Kranju, na Velodromu ob 17.00 uri, 28. avgusta pred Kinom Metropol ob 17.00 v Celju, 29. avgusta pa ob 9.00 uri v Lendavi pred Termami Lendava, kjer bo potekalo tudi Mednarodno srečanje ročnih kolesarjev.
 
Avtor fotografije je Peter Planinšek