Tek štirih mostov

 • Panoga
  Tek
 • Kdaj
  19.06.2020 do 20.06.2020
 • Kje
  Škofja Loka
 • Prizorišče
  Škofja Loka
 • Regija
  Gorenjska
 • Država
  Slovenija
 • Facebook
Tek štirih mostov
  organizator
 • Društvo Tek štirih mostov Društvo Tek štirih mostov

 • E-mail
  igor@drakulic.eu
 • www
 • Telefon
  041344138
 • Kontakt
  Igor Drakulič

Tek 4 mostov je dvodnevna tekaška prireditev, ki združuje vse generacije, saj podnevi tečejo vrtčevski otroci in šolarji, na nočnem teku pa še odrasli. Celotna trasa je obdana z navijači, zato gre za pravi 10 km dolg žur. Prireditev ima tudi dobrodelni značaj.

Tek štirih mostov se je uveljavil kot dvodnevna prireditev, saj začnemo že v petek zvečer s tekaškim druženjem ob testeninki in živi glasbi. Dogajanje smo razširili tudi na Cankarjev trg, ki skupaj z Mestnim trgom tvori enovit prireditveni prostor.

»Verjetno najboljši ulični tek v Sloveniji … fantastično navijaško vzdušje … brezhibna organizacija …« - to je le nekaj komentarjev po dosedanjih Tekih štirih mostov.

Lanski je bil 14. in 15. junija 2019. Ocenjujemo, da smo v Škofjo Loko v obeh dneh skupaj privabili okrog 10.000 ljudi.

Na YouTube si lahko ogledate krajši video, na naši spletni strani www.t4m.si v rubriki Fotogalerija pa je objavljena cela vrsta odličnih fotografij z dosedanjih tekov.

V povezavi s škofjeloškima kluboma Lions in Rotary ima prireditev tudi humanitarno noto, saj s pomočjo obeh klubov omogočimo tek slepim in slabovidnim ter njihovim spremljevalcem, pa tudi članom lokalne terapevtske skupnosti za zasvojene starše in Osnovni šoli Jela Janežiča za otroke s posebnimi potrebami ter njihovim spremljevalcem – vseh skupaj je okrog 100.

Letošnji Tek štirih mostov bo v soboto, 20. junija 2020, spet s petkovim uvodom in druženjem tekačev na Cankarjevem trgu. V soboto bodo tekle vse generacije – dopoldne vrtčevski otroci, popoldne šolarji, zvečer pa tekači vseh starosti.

Letos bomo spet organizirali tek junakov iz 3. nadstropja Pediatrične klinike v Ljubljani, kjer se zdravijo otroci s krvnim rakom. Gre za otroke, ki so uspešno premagali raka; borci, ki so v najbolj ranljivi starosti doživeli in preživeli boj življenja in se zato veselijo vsakega dne posebej; pa tudi otroci, ki se trenutno spopadajo s to boleznijo. Na teku bodo kot spremljevalci nastopili številni znani športniki v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije, dogodek pa bo – tako kot lani – osebno podprl tudi predsednik RS Borut Pahor.

Posebnost Teka 4 mostov so dvočlanske mešane, ženske in moške štafete. Trasa teka ima namreč dva različna kroga, prvi je dolg štiri, drugi pa šest kilometrov. V letu 2019 je teklo več kot sto štafet. Zelo številna je tudi udeležba skupin iz podjetij in društev, zato posebej nagradimo najštevilčnejšo in najuspešnejšo skupino. Vedno nagradimo tudi udeleženko in udeleženca, ki se najbolj približata povprečnemu času. Pomembna je tudi zlata sredina.

Tudi letošnja prireditev bo potekala v sklopu projekta Run4unity, ki po vsem svetu združuje številne športne dogodke in športne dneve, ki preko igre in zabave pripomorejo k preseganju različnosti.

Cilj projekta je izkusiti, vsaj za en dan, mir in edinost človeške družine ter predstaviti zlato pravilo (etiko medsebojnosti) kot sredstvo, da bi jo dosegli. Zlato pravilo, ki se v takšni in drugačni obliki pojavlja v vseh svetovnih kulturah in verstvih, se glasi: »Stori drugemu to, kar želiš, da bi drugi storili tebi« in je zato univerzalno.

Za področje športa so mladi to pravilo prevedli v »Pravila športne igre«, ki se glasijo:

 1. Igraj zares – daj vse od sebe!
 2. Igraj pošteno!
 3. Ne odnehaj, tudi ko je težko!
 4. Spoštuj vsakega; vsakdo je pomemben!
 5. Veseli se uspeha drugega tako kot svojega!
 6. Velike cilje lahko dosežemo le skupaj!

Pričakujemo, da se bo udeležba tekačev na dvodnevni prireditvi približala številu 4.000. Spremljevalni zabavno-športni program s celodnevno športno tržnico bo poskrbel, da nikomur ne bo dolgčas. Dan bo dolg in se bo končal s prijetnim druženjem ob živi glasbi na Trgu pod gradom.

Tek štirih mostov je prepoznaven predvsem po tem, da Ločani poskrbijo za izjemno navijaško vzdušje ob celotni progi, zato je dogodek pravi 10 KM DOLG ŽUR.

Komentarji (0)

Oddaj komentar

Zaradi omejevanja avtomatiziranih sporočil, prosimo rešite preprost matematičen test. Odgovor zapišite s številko (ne besedo).

Ni komentarjev